jag vet inte riktigt var jag ska borja, sa jag borjar har. just nu jobbar jag pa en skola for barn mellan tre till atta ar. just nu darfor att skolan ligger en och en halvtimme bort, kanske byter jag nasta vecka nar de andra skolorna borjar igen. jallafall. i den har skolan gar det nittio barn, delat i tva klasser. jag ar i den yngre klassen, dar det ar cirka 55 barn. pa en larare. sjukt. till lunch far de vars en halv kopp, sa kallad "grot" (ser ut som vatten blandat med sandklumpar). och det ar det manga av de ater pa hela dagen. 
 
efter skolan aker jag till ett stalle som heter pippi house. ett safehouse for unga kvinnor mellan nio och tjugo ar som av olika anledningar ar utstotta av samhallet. tjugotva manniskor som lever i fyra rum. manga av de kan inte engelska, vilket ar en av anledningarna till att de ar utstotta. secondary school undervisas namligen pa engelska och de som inte lar sig i primary school far alltsa inte nagon utbildning. och eftersom att klasserna ar sa stora sa far barnen inte den hjalp de behover, vilket leder till att de maste ga om och om och om igen. till slut slutar de for att det ar sa pinsamt att vara fjorton nar resten ar sju. de har kvinnorna bor dar tillsammans med han som startade projektet och hans familj. det ar sa oerhort fint gjort. ja, och just det. det vi gor dar ar att forsoka hjalpa de med engelskan.
 
de har rinnande vatten, men bara nar de som kan kontrollera det (vet inte riktigt vem det ar) har det igang. for nagon dag sen hade de varit utan vatten i tre dagar. och det ar sjukt att vi, med rent rinnande vatten, tar det sa for givet. 
 
jag tar mig runt har med dala-dalas. typ en minibuss. kostar 400 shillings = mindre an tva svenska kronor. och det hela gar ut pa att forsoka trycka in sa manga som mojligt i samma bil. tjugofem pers i en ar inte ovanligt - men det ar trangt. de kor lite som idioter allihopa, undrar om ens halften har korkort. haha. han som trycker in hanger liksom ut ur fonstert nar de kor. 
 
att vara vit har ar intressant. mycket intressant. alla glor. manga skriker mzungo (vit person) eller sa halsar de bara och pratar lite. alla ar trevliga, hitintills. en flicka pa skolan som hela tiden drar i mina fodelsemarken. hon tycker det ar konstigt att jag ar vit, men har bruna flackar. och ja, det ar val ganska konstigt egentligen. om man ser det ur deras synvinkel. 
 
det var det hela for nu. 
 
puss!